Postadress:
Law & Tax
Advokat Lili-Ann T Tullborg
Box 11470,
404 30 Göteborg

E-mail:
lili-ann.t.tullborg@lawtax.se

Tel nr:
0733-12 88 90

Montenegro

Montenegro ligger vid Adriatiska havet på Balkan, och gränsar i norr till Kroatien och Bosnien-Hercegovina, i söder till Albanien och i öster till Serbien och Kosovo. Namnet Montenegro är en översättning av det montenegrinska namnet Crna Gora, som betyder "Svarta berget".

Landet är en självständig republik sedan år 2006 och dess huvudstad heter Podgorica. Språket kallas officiellt "montenigrinska" och är en variant av serbiska som skrivs med både det latinska och det kyrilliska alfabetet.

Landet har ca 700 000 invånare, är ca 14 000 kvadratkilometer stort.

Montenegro har ett behagligt medelhavsklimat. Naturen är storslagen med höga gröna berg som reser sig över den vackra kusten med kristallklart turkosgrönt vatten. Eller som någon uttryckt det - Schweiz med havsutsikt! Hela 73 kilometer av Montenegros kust utgörs av stränder. Några är milslånga, medan andra är bara några meter i en undanskymd vik och endast kan nås med båt. Strandens stenar skiftar i alla färger från ljusaste sand till brunt, grönt, rött, grått och svart.

I inlandet finns mäktiga nationalparker med hisnande höga berg, virvlande forsar och raviner. Ravinen Tara är den näst största i världen efter Grand Canyon i Colorado. Den sportintresserade kan ägna sig åt allt från windsurfing, dykning, paragliding och vattenskidor till vandring, klättring och forsränning.


Skatt

Generellt
Montenegro har s.k. flat rate, vilket innebär att beskattningen inte är progressiv, för både fysiska och juridiska personer. Skattesatsen för fysiska personer är 9 procent från och med 1 januari 2010. Skattesatsen för juridiska personer är också 9 procent.

Pension

Enligt skatteavtalet mellan Sverige och Montenegro beskattas pension på grund av enskild tjänst endast i hemviststaten, dvs. det land där den skattskyldige är bosatt. Pension enligt svensk socialförsäkringslagstiftning beskattas i Sverige.

Kapitalvinst
Vinst vid överlåtelse av annan egendom än fast egendom och egendom hänförlig ett fast driftställe beskattas endast i hemvistlandet. Det innebär i praktiken att vinst vid försäljning av t.ex. aktier beskattas i hemvistlandet.


Fast egendom

Under senare år har byggnation av villor, hotell och lägenheter exploderat. Många objekt bjuds ut på marknaden. Men många projekt står också öde och till synes övergivna.

Utlänningar kan äga både mark, hus och lägenheter.


Fördjupning